Zlati od leve Maruša Rus trener Jure Žabjek in Jedrt Jevševar foto DBV Katana za wwwAbu Dhabi, Združeni Arabski Emirati, 7.11.2021. Od 3. do 11. novembra poteka  v Abu Dhabiju svetovno prvenstvo v ju-jitsu v kadetskih, mladinskih in članskih kategorijah. To je prvo svetovno prvenstvo po letu 2020, ko zaradi epidemioloških razlogov ni bilo organizirano. Udeležuje se ga šestdeset držav z več kot tisoč dvesto tekmovalci, med njimi tudi slovenska reprezentanca z devetnajstimi tekmovalci.

Slovenske tekmovalke in tekmovalci so do tega trenutka osvojili zlato, srebrno in pet bronastih medalj in se med 60. državami uvrščajo na šestnajsto mesto. Jedrt Jevševar in Maruša Rus (Društvo borilnih veščin Katana, Brežice) sta postali mladinski svetovni prvakinji v duo sistemu (U21), ženski pari, medtem kot je Julijan Zakojnšek (Klub borilnih veščin Fudoshin, Žalec) osvojim srebro v športnih borbah do 81 kg (kategorija do 18 let – U18).

Od Tim Toplak s trenerjem Gorazdom ToplakomAktualni članski evropski in dosedanji svetovni prvak Tim Toplak (Ju-jitsu klub Shinto, Ljubljana) je v borbah do 69 kg osvojil bronasto medaljo. V predtekmovanjih je suvereno ugnal Belgijca Iana Lodensa ter Grka Bamperisa Emmanouila. V nadaljevanju se je srečal s kasnejšim svetovnim prvakom Salmanowom Jascharjem iz Nemčije, ki se je izkazal za premočnega nasprotnika. Po uspešnem nadaljevanju v popravnih borbah je na koncu osvojil odlično tretje mesto. S tem rezultatom je je dodatno utrdil mesto na ranking lestvici - kvalifikacije za udeležbo na Svetovnih igrah (Wold Games), ki bodo naslednje leto v Birminghamu, ZDA.
https://twg2022.com/.

Med borci in borkami so bronaste medalje osvojili še Loti Čufar v kategoriji U18, do 57 kg, (Športno društvo Ninja, Črnomelj), Lena Kostanjšek, v kategoriji U21, do 70 kg, (Klub borilnih veščin Fudoshin, Žalec) in Vid Belič, v kategoriji U21, do 85 kg (Športni klub Sibor, Kočevje). Ženski par Neža Levstik/Sara Divjak (Športni klub Sibor, Kočevje) je osvojil bron v duo sistemu.

Odlične uvrstitev v izjemni konkurenci so nanizali s četrtim mestom še Nejc Podlogar/Jaka Divjak v duo sistemu U21 (Športni klub Sibor, Kočevje), s petimi mesti pa še Anže Golež/Enej Žagar v duo sistemu U18 (Športno društvo Sibor, Ribnica), Jaka Divjak/Nika Kotar v duo sistemu mešani pari U18 (Športni klub Sibor, Kočevje), Zala Kostanjšek v borbah do 57 kg, U18 (Klub borilnih veščin Fudoshin, Žalec). S solidnim devetimi mesti se iz Abu Dhabija vračajo borci v kategoriji U18 Timotej Pokrajac, do 73 kg ter  Benjamin Pirnat, U21, do 69 kg in Nejc Zorec, U21, do 77 kg (vsi iz kluba borilnih veščin Fudoshin, Žalec).

Z nestrpnostjo pričakujem še nastop Maje Povšnar (Judo klub Triglav, Kranj) v disciplini jiu-jitsu (dvakratna evropska prvakinja, srebrna in bronasta iz preteklih svetovnih prvenstev)..

Na prvi fotografiji od leve: Maruša Rus, trener Jure Žabjek in Jedrt Jevševar (foto DBV Katana).
Na drugi fotografiji Tim Toplak s trenerjem Gorazdom Toplakom.