Maja in Tim na Svetovnih igrahNajvišje rangirano tekmovanje neolimpijskih športov – Svetovne igre, ki se zvrstijo le vsake štiri leta in je za kvalifikacijo nanje potrebno vestno zbiranje točk na svetovni lestvici skozi celotno štiriletno obdobje, je letos potekalo v Združenih državah Ameriki, v zvezni državi Alabama, v mestu Birmingham.

Igre bi se po koledarju morale sicer zvrstiti že lani, vendar se je zaradi epidemije koronavirusa, skupaj z olimpijskimi igrami, tekmovanje zamaknilo za eno leto.

Na podlagi konstantnih odličnih rezultatov s svetovnih in evropskih prvenstev v preteklih letih, sta se na "olimpijske igre neolimpijskih športov" uvrstila naša najuspešnejša tekmovalca – Tim Toplak v borbah do 69 kg in Maja Povšnar v jiu-jitsu (ne-wazi) do 63 kg.

V Birminghamu je prva na tatami stopila Maja, in sicer 15.7.2022. Maja je v prvi borbi proti Američanki za zmago potrebovala le 45 sekund. Suvereno je izvedla ključ na komolcu in nasprotnica je bila primorana predati borbo. V drugi borbi se je Maja srečala z Ukrajinko in po tesni borbi zmagala s točko prednosti, kar je pomenilo uvrstitev v polfinale. Tam ji je nasproti stala tekmovalka iz Združenih Arabskih Emiratov in dobri dve minuti do konca borbe je po izvedenem davljenju nasprotnica predala. Ta zmaga je Povšnarjevo ponesla v veliki finale svetovnih iger, kjer se je v borbo podala proti tekmovalki iz Izraela. Ponovno se je Maja izkazala za trd oreh in do zmage spet prišla predčasno. Tako je Maja Povšnar iz Birminghama prinesla najžlahtnejšo medaljo in osvojila naslov prvakinje svetovnih iger 2022, kar je za Ju-jitsu zvezo Slovenije v vsej zgodovini najvišja uvrstitev.

Drugi dan tekmovanja 16.7.2022 je nastopil še Tim Toplak. Prvo borbo mu je nasproti stopil Mehičan, ki ga je Tim po napetem dvoboju uspel premagati na Full Ippon. V drugi borbi se je srečal z Urugvajcem, ki ga je prav tako brez večjih težav Tim premagal z rezultatom 10:5. Nato je sledilo polfinale proti Timovem starem znancu iz Srbije. Po zelo napeti borbi, je z rezultatom 10:7 zmago slavil Srb, Tim pa se je uvrstil v boj za tretje mesto. Tam se je še enkrat srečal z Urugvajcem iz predskupine in ga zopet suvereno premagal na Full Ippon. Kljub višjim pričakovanjem in rahlem razočaranju, je Tim prikazal odlične borbe, sploh glede na dejstvo, da je le nekaj tednov pred tekmovanjem utrpel hudo poškodbo kolena. Tako je bil primoran večino časa in energije posvetiti rehabilitaciji. Zaradi tega ima osvojena bronasta medalja še poseben zlati lesk.

Posebna zahvala gre selektorju Gorazdu Toplaku, Majinemu trenerju Domnu Dernovšku, fizioterapevtu Juretu Penici in Timovemu sparing partnerju Nejcu Jezerniku.

Obema tekmovalcema in podporni ekipi izrekamo iskrene čestitke!