Maja in Tim na Svetovnih igrahNajvišje rangirano tekmovanje neolimpijskih športov – Svetovne igre, ki se zvrstijo le vsake štiri leta in je za kvalifikacijo nanje potrebno vestno zbiranje točk na svetovni lestvici skozi celotno štiriletno obdobje, je letos potekalo v Združenih državah Ameriki, v zvezni državi Alabama, v mestu Birmingham.

Igre bi se po koledarju morale sicer zvrstiti že lani, vendar se je zaradi epidemije koronavirusa, skupaj z olimpijskimi igrami, tekmovanje zamaknilo za eno leto.

Na podlagi konstantnih odličnih rezultatov s svetovnih in evropskih prvenstev v preteklih letih, sta se na "olimpijske igre neolimpijskih športov" uvrstila naša najuspešnejša tekmovalca – Tim Toplak v borbah do 69 kg in Maja Povšnar v jiu-jitsu (ne-wazi) do 63 kg.

V Birminghamu je prva na tatami stopila Maja, in sicer 15.7.2022. Maja je v prvi borbi proti Američanki za zmago potrebovala le 45 sekund. Suvereno je izvedla ključ na komolcu in nasprotnica je bila primorana predati borbo. V drugi borbi se je Maja srečala z Ukrajinko in po tesni borbi zmagala s točko prednosti, kar je pomenilo uvrstitev v polfinale. Tam ji je nasproti stala tekmovalka iz Združenih Arabskih Emiratov in dobri dve minuti do konca borbe je po izvedenem davljenju nasprotnica predala. Ta zmaga je Povšnarjevo ponesla v veliki finale svetovnih iger, kjer se je v borbo podala proti tekmovalki iz Izraela. Ponovno se je Maja izkazala za trd oreh in do zmage spet prišla predčasno. Tako je Maja Povšnar iz Birminghama prinesla najžlahtnejšo medaljo in osvojila naslov prvakinje svetovnih iger 2022, kar je za Ju-jitsu zvezo Slovenije v vsej zgodovini najvišja uvrstitev.

Drugi dan tekmovanja 16.7.2022 je nastopil še Tim Toplak. Prvo borbo mu je nasproti stopil Mehičan, ki ga je Tim po napetem dvoboju uspel premagati na Full Ippon. V drugi borbi se je srečal z Urugvajcem, ki ga je prav tako brez večjih težav Tim premagal z rezultatom 10:5. Nato je sledilo polfinale proti Timovem starem znancu iz Srbije. Po zelo napeti borbi, je z rezultatom 10:7 zmago slavil Srb, Tim pa se je uvrstil v boj za tretje mesto. Tam se je še enkrat srečal z Urugvajcem iz predskupine in ga zopet suvereno premagal na Full Ippon. Kljub višjim pričakovanjem in rahlem razočaranju, je Tim prikazal odlične borbe, sploh glede na dejstvo, da je le nekaj tednov pred tekmovanjem utrpel hudo poškodbo kolena. Tako je bil primoran večino časa in energije posvetiti rehabilitaciji. Zaradi tega ima osvojena bronasta medalja še poseben zlati lesk.

Posebna zahvala gre selektorju Gorazdu Toplaku, Majinemu trenerju Domnu Dernovšku, fizioterapevtu Juretu Penici in Timovemu sparing partnerju Nejcu Jezerniku.

Obema tekmovalcema in podporni ekipi izrekamo iskrene čestitke!

EP Clani Izrael 1Članskega evropskega prvenstva, ki je letos potekalo v izraelskem mestu Nahariya med 26. in 28.5.2022, se je slovenska reprezentanca udeležila v bolj okrnjeni odpravi.

Na tekmovanje sta odpotovali le članici DBV Katana – Jedert Jevševar in Maruša Rus, za kateri je bila to prva preizkušnja v članski kategoriji. Na tekmovanju ju je spremljal njun trener in selektor za duo sistem Jure Žabjek.

Kljub temu, da sta bili dekleti dobro pripravljeni, se tekmovanje ni izšlo po njihovih načrtih. Po eni zmagi in dveh porazih sta na koncu zasedli 6. mesto. Vsekakor sta dekleti pokazali veliko mero odločnosti in borbenosti, zato verjamemo, da v prihodnosti tudi rezultati ne bodo izostali.

Iskrene čestitke tekmovalkama in selektorju!

EP Heraklion 2022 6 skupinskaMed 1. in 3. aprilom 2022 je v glavnem mestu Krete Heraklionu potekalo evropsko mladinsko prvenstvo za mlajše kadete (U16), kadete (U18) in mladince (U21).

Tekmovanja se je udeležilo 609 tekmovalcev iz 25 držav. Slovenske barve je zastopalo 18 tekmovalcev, ki so tekmovali v borbah in duo sistemu.

Najvidnejšo uvrstitev sta si priborila Nika Kotar in Jaka Divjak, ki sta na tekmovanju ostala neporažena in tako postala evropska mladinska prvaka v kategoriji duo sistem, mešani pari. Za las sta vrh zgrešili duašici Sara Divjak in Neža Levstik, ki sta tekmovali v kadetski kategoriji in na koncu domov odnesli srebrno medaljo.

Med borci se je najbolj izkazal Julijan Zakonjšek, ki je med mladinci v kategoriji do 85 kg ostal neporažen vse do finala, tam pa mu je na koncu zmanjkalo malo športne sreče. Kljub temu je naslov evropskega mladinskega podprvaka izjemen uspeh.

Tretjih mest so se razveselili še Lena Kostanjšek v kategoriji mladink do 70 kg in pa kar nekaj duašov: Jaka Divjak in Nejc Podlogar med mladinci, Neli Rožman in Ema Šušterič med mladinkami, Jan Divjak in Laura Zajc med mlajšimi kadeti ter Hana Rus in Evelin Kožuh prav tako med mlajšimi kadetinjami.

Ostali tekmovalci so se razvrstili tako:

5. mesto Zala Kostanjšek (kadeti, borbe do 57 kg)
5. mesto Tinkara Golja (mlajši kadeti, borbe do 52 kg)
9. mesto Nejc Zorec (mladinci, borbe do 77 kg)
9. mesto Dorin Ofak (kadeti, borbe do 81 kg)
13. mesto Timotej Pokrajac (mladinci, borbe do 77 kg)

Vsem mladim upom iskreno čestitamo za uvrstitve in stiskamo pesti, da bodo svoje rezultate v prihodnje še nadgrajevali!!

Milan Borko 4. dan v Gotenici 11.6.2022Gotenica, 11.6.2022. Komisija za polaganje pasov je ob rednem letnem polaganju za višje pasove izvedla še prvo sejo komisije. Člani komisije so obravnavali načrtovani program dela v mandatnem obdobju ter odprli razpravo o predlogih sprememb in dopolnitev Pravilnika o napredovanju po pasovih (sprejet 2005, zadnje spremembe 2017) ter izpitni program za polaganje pasov, ki v sedanjem obsegu velja od 1.1.2002 (z manjšimi popravki v letu 2005).

Milan Borko iz JJK ADK Maribor je opravljal izpit za stopnjo ju-jitsu 4. dan. Komisija v sestavi Elvis Podlogar, 5, dan, dr. Srečko F. Krope, 6. dan in Miran Grubenšek, 6. dan, je ocenila, da je kandidat prikazal zahtevano znanje in veščine ter s tem uspešno opravil izpit in pridobil mojstrsko stopnjo 4. dan v ju-jitsu. Čestitamo!

Katana finale pokala v borbah 2022Ju-jitsu zveza Slovenije in DBV Katana vabita na 3. krog (FINALE) Pokala Slovenije v ju-jitsu borbah, ki bo v telovadnici OŠ Globoko, v soboto, 21.5.2022, z začetkom ob 10.00 uri (prihod ekip od 8.30 naprej).

Na tekmovanju bomo podelili medalje skupnega seštevka Pokala Slovenije v borbah ter Pokala Slovenije v duo-sistemu (ki jih nismo uspeli v Sodražici).

Prijave je potrebno organizatorju poslati po e-pošti do 16.5.2022. Se veselimo ponovnega snidenja.

ippon sevnicaJu-jitsu zveza Slovenije in DBV Ippon Sevnica vabita na DRŽAVNO PRVENSTVO V BORBAH za U21+ in U18,  ter 2. krog POKALA SLOVENIJE v borbah za U8, U10, U12, U14, U16. Klubi ste vabilo prejeli tudi po e-pošti.

Tekmovanje bo v Športnem domu Sevnica, Prvomajska ulica 15, 8290 SEVNICA, v soboto, 7. maja, z začetkom ob 10.00 uri (prihod ekip ob 9.00 uri).

Prosimo, da prijave pošljete organizatorju do srede, 4. maja, do 19.00 ure. Podrobnosti v prilogah.

fudoshinJu-jitsu zveza Slovenije in Klub Borilnih veščin Fudoshin vabita DRŽAVNO PRVENSTVO V BORBAH ZA U21 IN U16 ter 1. TEKMO POKALA SLOVENIJE V BORBAH U8, U10, U12, U14, ki bo v soboto, 23.4.2022, z začetkom ob 10.00 uri (prihod ekip ob 9.00 uri). Lokacija tekmovanja je spremenjena -  Telovadnica Osnovne šole Griže, Griže 1a, 3302 Griže (vabilo je bilo članicam posredovano po e-pošti 15.4.2022).  

Ker je bilo tekmovanje predhodno razpisano za 9.4.2022, a nato po odločitvi izvršnega odbora prestavljeno in ste nekateri že oddali prijave, organizator obvešča, da bodo slednje upoštevane tudi v novem roku tekmovanja. V primeru, da bo tekmovalcev manj, vam bodo razliko povrnili ali upoštevali na naslednji tekmi. Rok za prijave je torek, 19.4.2022. Podrobnosti v prilogah.

V Sodražici je 26.3.2022 potekala redna skupščina Ju-jitsu zveze Slovenije, ki je bila hkrati tudi volilna. Rezultati volitev za mandatno obdobje 2022 - 2026:

 1. predsednik JJZS: Robert Perc;
 2. podpredsednik JJZS: Vojko Vučkovič;
 3. generalni sekretar: Urban Žohar;
 4. član izvršnega odbora - predstavnik članic: David Štraus;
 5. direktorja sekcij:
  1. Sekcija za veščino: Damjan Apollonio;
  2. Športni direktor: Dejan Kink;
 6. predsedniki stalnih komisij:
  1. Komisija za polaganje pasov: Elvis Podlogar;
  2. Komisija za usposabljanje in licenciranje: Ognjen Saje;
  3. Sodniška komisija: Martin Jazbec;
 7. Zdravstvena in anti-doping komisija: Gabrijela Pirc; (člana Jure Penica in Anton Koželj)
 8. člani disciplinske komisije: Ana Agrež, Žan Artelj, Aljoša Frešer, Janko Divjak, Rok Šuster;
 9. člani nadzornega odbora: Grega Novak, Denis Kurbus, Vitja Gričar.

Ju-jitsu zveza Slovenije ima tudi predstavnika Častnega sveta in Komisijo športnikov, ki pa se volita po posebnem postopku, ki ne sovpada z rednimi volitvami ostalih organov. Predstavnik Častnega sveta je Peter Miklič, predstavnica športnikov pa Sara Besal. Skupščina je naložila izvršnemu odboru, da opravi imenovanje šestega člana disciplinske komisije.

Skupščina je v članstvo JJZS sprejela dve novi članici, in sicer:

 1. Športno društvo Brazilski jiu-jitsu Koroška, zakoniti zastopnik Nejc Hodnik;
 2. Klub borilnih veščin in rekreacije Budo, zakoniti zastopnik Diego Kelebuda.

Skupščine je potekala v hibridni obliki. Na dan in uro sklica je bilo pet delegatov članic s pravico glasovanja prisotnih v Sodražici, pet delegatov s pravico glasovanja je sodelovalo na daljavo. Na skupščini je poleg delegatov z volilno pravico sodelovalo še sedem opazovalcev (nosilci funkcij in kandidati). Štirje klubi so prisotnost opravičili.

Novo izvoljeni izvršni odbor in predsedniki komisij se bodo sestali v prihodnjih dneh, da popolnijo komisije in sekcije, razdelijo naloge in zastavijo realizacijo letnega načrta dela po koledarju letošnjega leta ter naloge v mandatnem obdobju.

Hvala vsem za zaupanje in sodelovanje.

Sibor razpis finale pokala duo sistemJu-jitsu zveza Slovenije in Športni klub Sibor razpisujeta Finale v slovenskem pokalu v duo sistemu, ki bo v Športni dvorani Sodražica, Cesta Notranjskega odreda 10, 1317 Sodražica, v soboto, 26.3.2022.

Prijave na priloženi prijavni listi pošljite do vključno 23. 3. 2022.

Po končanem tekmovanju bo redna letna skupščina JJZS.

jjzs logoV nadaljevanju posredujemo nekaj informacij na temo aktualnega dogajanja v Ukrajini ter vpliva na šport. V uvodu informacija Evropske ju-jitsu zveze, v nadaljevanju pa še slovenskega olimpijskega komiteja.

»Upravni odbor Evropske ju-jitsu zveze (JJEU) je na izredni seji 25. februarja obravnaval krizno situacijo v Ukrajini ter njen vpliv na tekmovalce in trenerje oziroma športne prijatelje iz ukrajinske ju-jitsu zveze in vse ljudi dobre volje.

Po obširni razpravi je upravni odbor:

 1. Izrazil solidarnost s članicami in člani ukrajinske ju-jitsu zveze ter prebivalci države, ki jim nasilje in agresija ogrožata njihova življenje, varnost in normalno življenje.
 2. Obsodil agresijo Rusije (s pomočjo Belorusije), s katero je bilo prekršeno Olimpijsko premirje, ki ga je s posebno resolucijo določilo Generalna skupščina OZN 2. decembra 2021 in traja od sedem dni pred začetkom Olimpijskih iger do vključno sedem dni po zaključku Paraolimpijskih iger.

  Več o tem na povezavah: https://olympics.com/ioc/news/un-general-assembly-adopts-olympic-truce-for-beijing-2022 in https://olympics.com/ioc/news/ioc-eb-urges-all-ifs-to-relocate-or-cancel-their-sports-events-currently-planned-in-russia-or-belarus

Anton Majhen osmrtnicaV noči iz ponedeljka na torek, 21. na 22. februar, nas je potihoma in umirjeno zapustil Anton Majhen, mojster juda in mojster ju-jitsuja 3. dan.

Toni je novembra 1994, v zametkih Ju-jitsu zveze Slovenije, sodeloval v reprezentanci na Svetovnem prvenstvu v ju-jitsu v italijanski Bologni. V kategoriji borbe do 62 kg je osvojil bronasto medaljo. 

Že v srednji šoli je pokazal talent za borilne veščine, večkrat pomagal pri treningih in kasneje treninge borilnih veščin tudi vodil. Sodeloval je pri pripravah reprezentanc. Po končani srednji policijski šoli in študiju na fakulteti za šport je delal v policiji do leta 2012, ko se je moral zaradi bolezni upokojiti. Že od mladih nog naprej se je ukvarjal s športom (plavanje, gimnastika, borilni športi), tekmoval in sodeloval pri pripravah reprezentanc. Bil je med ustanovitelji slovenskega združenja za razvoj človeških potencialov, predavatelj, mentor, motivator, voditelj…

Toni v ju-jitsuju kasneje ni več tekmoval, smo se pa z njim srečevali na usposabljanjih trenerjev.

Namesto venca je zveza nakazala donacijo Tonijevemu sinu za nadaljnje izobraževanje.