jjzs logoV nadaljevanju posredujemo nekaj informacij na temo aktualnega dogajanja v Ukrajini ter vpliva na šport. V uvodu informacija Evropske ju-jitsu zveze, v nadaljevanju pa še slovenskega olimpijskega komiteja.

»Upravni odbor Evropske ju-jitsu zveze (JJEU) je na izredni seji 25. februarja obravnaval krizno situacijo v Ukrajini ter njen vpliv na tekmovalce in trenerje oziroma športne prijatelje iz ukrajinske ju-jitsu zveze in vse ljudi dobre volje.

Po obširni razpravi je upravni odbor:

  1. Izrazil solidarnost s članicami in člani ukrajinske ju-jitsu zveze ter prebivalci države, ki jim nasilje in agresija ogrožata njihova življenje, varnost in normalno življenje.
  2. Obsodil agresijo Rusije (s pomočjo Belorusije), s katero je bilo prekršeno Olimpijsko premirje, ki ga je s posebno resolucijo določilo Generalna skupščina OZN 2. decembra 2021 in traja od sedem dni pred začetkom Olimpijskih iger do vključno sedem dni po zaključku Paraolimpijskih iger.

    Več o tem na povezavah: https://olympics.com/ioc/news/un-general-assembly-adopts-olympic-truce-for-beijing-2022 in https://olympics.com/ioc/news/ioc-eb-urges-all-ifs-to-relocate-or-cancel-their-sports-events-currently-planned-in-russia-or-belarus
  1. JJEU prekinja vse aktivnosti, vezano na organizacijo evropskega mladinskega prvenstva, ki bi naj bilo naslednje leto v St. Petersburgu. V posvetovanju s članicami bo organizaciji zaupana drugi državi, končna odločitev pa bo sprejeta na generalni skupščini JJEU.
  2. Športniki, trenerji in sodniki iz Ruske ju-jitsu zveze se lahko udeležujejo dogodkov pod okriljem JJEU z omejitvami (ni dovoljeno uporabljati ruske zastave in emblemov države, v primeru zmage se ne igra ruske himne – opomba: kot je že določeno v WADA omejitvah).
  3. Ruski ju-jitsu zvezi ne dovolimo organizirati dogodka pod pokroviteljstvo JJEU oziroma uporabljati logotip in zastavo JJEU.

Vse sprte strani pozivamo, da v Budo duhu naredijo več, da bi spore rešili mirno, z upoštevanjem pravice do življenja in dostojanstva. JJEU je v teh težkih časih v mislih s prijavitelji iz ukrajinske ju-jitsu zveze in ljudmi, ki trpijo nasilje in agresijo.«

Medtem se dogodki in ukrepi spreminjajo in dopolnjujejo iz dneva v dan. Mednarodni olimpijski komite sicer tako stopnjuje pritisk in širi omejitve tudi na udeležbo športnic in športnikov iz Rusije in Belorusije na športnih prireditvah. Iz združevanja svetovnih iger so sporočili, da se športniki iz Rusije in Belorusije ne bodo mogli udeležiti letošnjih Svetovnih iger (World Games). Prav tako so jih odslovili iz Paraolimpijskih iger.

Več o tem na povezavah: https://olympics.com/ioc/news/ioc-eb-recommends-no-participation-of-russian-and-belarusian-athletes-and-officials in
https://www.theworldgames.org/news/The-World-Games-2022-32/IWGA-Bans-Russian-and-Belarusian-Athletes-and-Officials-from-The-World-Games-2022-Competition-2228

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, je 27.2.2022 pozval vse članice OKS-ZŠZ, da se ne udeležujejo tekmovanj v Rusiji ali Belorusiji. OKS-ZŠZ sicer izvaja vrsto aktivnosti na tem področju. Aktualne informacije so dostopne na spletni strani www.olympic.si.

Tudi Evropsko fair-play gibanje (EFPM) je 24.2.2022 sprejelo posebno deklaracijo v kateri je odločno zavrnil nasilje kot obliko reševanja sporov in spomnil na zaobljubo k Olimpijskemu premirju. Naključno logotip EFPM vsebuje tudi barve ukrajinske nacionalne zastave.

Več o tem na: http://www.fairplayeur.com/news/news/the-european-fair-play-movement-ukraine-share-the-same-blue-yellow-colours/   

Omenjene pozive in usmeritve bomo spoštovali tudi v Ju-jitsu zvezi Sloveniji!

Mednarodna ju-jitsu zveza (JJIF) bo razmere in ukrepe obravnavala na seji upravnega odbora v nedeljo, 6.3.2022. O odločitvah vas bomo obvestili.