Oglas  
 
GEN energija
Novice
Info za medije
Programi in pravila
Seminarji in usposabljanja
Koledar
Kaj je Ju-Jitsu
Naši klubi
Reprezentanca
Pokrovitelji
Povezave
logo
logo
logo
logo
Prijava
Uporabnik
Geslo
avtomatska prijava
pošlji geslo
nov uporabnik
BORILNE VEŠČINE IN JU-JITSU

Samoobrambne veščine izhajajo pretežno iz Daljnega Vzhoda. Seveda so tu mišljene predvsem veščine borbe brez uporabe različnega orožja. Borci v stari Japonski so se pogosto borili tudi z rokami, predvsem v obdobju, ko so različni vladarji prepovedali nošenje orožja določenim slojem ljudi (nižjim slojem). Reakcija na takšne prepovedi je bil razvoj novih tehnik borilnih veščin boja z rokami komiuchi. Iz njenih najpopolnejših oblik se je kasneje, v drugi polovici 16. stoletja razvil ju-jitsu (danes srečujete različna poimenovanja te borilne veščine: ju-jitsu, jiu-jitsu, ju-jutsu - mednarodna ju-jitsu zveza - JJIF - je unificirala enotno poimenovanje ju-jitsu).

Različne šole ju-jitsa so se močno razmahnile v 17., še bolj pa v 18. stoletju, sčasoma pa zaradi različnih političnih pretresov in družbenih sprememb začele životariti, kar je imelo za posledico, da se je ta borilna veščina iz veščine vse bolj spreminjala v ekshibicijsko predstavo za množice lačne dogajanj, akcije in krvi. Vse to pa je privedlo do počasnega usihanja zanimanja za ju-jitsu, ki je s tem izgubljal stik s svojimi koreninami in glavnim namenom.

Sočasno z ju-jitsom so se razvijale tudi druge borilne veščine, ki pa so svoje korenine našle tudi v ju-jitsu. Mojstrom borilnih veščin pot, po kateri je krenil ju-jitsu ni več ustrezala, zato so izoblikovali svojo pot pri čemer so težili k vrnitvam k koreninam - k duhovnosti in filozofiji. Tako so iz mešanice in skupka vseh mogočih tehnik, ki jih je združeval ju-jitsu v svojem izpeljali le njene posamezne dele in borilno veščino očistili vsega, kar ni sodilo k njim. Tako je npr. nastajal tudi moderni judo, ki mu je bil ju-jitsu osnova (ustanovitelj Jigoro Kano).

Zbir ali skupni imenovalec vseh borilnih veščin je za Evropejce in naše dojemanje sveta nenavaden in neobičajen: ISKANJE POTI ZA SOŽITJE TELESA IN DUHA.

Torej ni osnovni namen borilnih veščin napad ali obramba, ampak z urjenjem, razmišljanjem in načinom življenja uskladiti dejavnost posameznikovega telesa in duha, ki s tem telesom upravlja. Kdor vsaj malo pozna filozofijo Daljnega Vzhoda ali se vsaj poskuša potruditi razumeti jo, bo to hitro dojel. Kdor tega noče, ne more ali zna dojeti, ta naj takoj opusti urjenje borilnih veščin.

Moderni ju-jitsu se je tako kot večina vzhodnjaških borilnih veščin, ki so se širile po Evropi in Ameriki, preoblikoval v borilno veščino in športno panogo, ki ima sicer skupno izročilo in zgodovinski vir, a je predvsem v etičnem in športnem smislu postavljen v okvir današnjega časa. Ju-jitsu je v preteklosti bil (v nekaterih državah še je) zaradi svoje vsestranskosti in univerzalnosti najbolj samo med policijo in vojsko (v civilni sferi pa ga ni bilo ali ni bil dovoljen), v drugi polovici 20. stoletja pa se je začelo odpiranje navzven, v civilne sfere. Pričeli so se ustanavljati klubi in društva, prišlo je do povezovanje v nacionalne in mednarodne zveze.

In kaj je potem danes ju-jitsu oziroma samoobramba, kot poslovenjeno poimenujemo to borilno veščino?

V dobesednem prevodu bi ju-jitsu razčlenili kot mehka pot - sicer nenavadno za borilno veščino, a ravno v tem se skriva tudi njeno duhovno bistvo in učinkovitost, ki jo bomo razložili tudi v nadaljevanju. Na kratko pa lahko rečemo, da je ju-jitsu zbir najbolj uporabnih tehnik borilnih veščin (udarcev, prijemov, metov, blokad, vzvodov ipd.) in praoče večine modernih samoobrambnih veščin - judo, karate, aikido...

Ju-jitsu je športna panoga, v kateri se tudi tekmuje, in sicer v športnih borbah po pravilih mednarodne ju-jitsu zveze ter v prikaznih tehnikah - t.i. duo sistemu. Ju-Jitsu je šport, ki ga Mednarodni olimpijski komite (MOK) priznava, največje tekmovanje v ju-jitsu pa so SVETOVNE IGRE, ki so organizirane kot olimpijske igre vsake štiri leta.

Pri samoobrambi se ne učimo pretepati. Samoobramba kot takšna je namenjena - kot že ime pove - prvenstveno obrambi in ne napadu. Torej se bomo poskušali naučiti, kako se v najrazličnejših situacijah čim bolje ubraniti pred morebitnim napadalcem oziroma napadalci.

Kot vsak šport tudi ju-jitsu nudi mladim in vsem ostalih alternativo in možnost, da nekaj storijo zase - poleg tega pa z urjenjem in spoznavanjem filozofije borilnih veščin povečamo psihofizično kondicijo svojega telesa in duha. Za vadbo ni starostnih omejitev, čeprav je priporočena spodnja meja starosti okoli 9 let.


 
  11351162
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6
   
  O straneh Zadnja sprememba: 11. 06. 2013 © Ju-Jitsu zveza Slovenije